En expandering av rättighetstanken

Jag är färdig med rapporten. Det känns så jäkla bra. Jag är väldigt nöjd. Om en halvtimme ska vi ha avslutningsfika, och jag ska ge blommor till min handledare *sschh* :3 Jag ska länka till rapporten när den kommit upp på hemsidan. Ni får nöja er med några bilder istället ^^
 

The fox and the Goth

Hade en grym photoshoot med syster i helgen, sorry for the bad redigering.

Nya schemat <3

Är det någon som SER DET HÄR??!! :'''D Vårt schema har kommit ut och det här är en del av det. "Intercultural fear management", "Muslim congregations: between islampohobia and understanding". Gud vad jag har väntat på det här! Plötsligt känns inte framtiden fullspäckad med  "Rapport, redovisning, grupparbete, individuell uppgift och grupparbete" samt studiedagar från 8.00-17.00 så hotande längre <3

Nordiska Forskningspriset för alternativ till djurförsök

Igår var jag på prisutdelning med några kollegor :) Eventet hölls av Forska Utan Djurförsök och vinnaren av priset Nordiska Forskningspriset för alternativ till djurförsök var Professor Stina Oredsson som forskar inom bröstcancer. En jättespännande kväll med mumsig vegansk och vegetarisk mat och föreläsningar :)

Skridskoåkning i Kungsträdgården

Vad händer idag då? Jo, skridskoåkning! Kan ni tänka er! :O Jag som inte kan åka skridskor, alls. Jag kommer att slå mig gul och blå (men inte med hjälp av ett järnrör, så svensk ska jag inte vara). Dessa bruttor ska med och hålla i mig <3
 

Jordens Herrar, s. 248-249

Claes Britton, journalist, och Pelle Andersson, poet, vänsterdebattör och chef för Ordront förlag, förtjänar både ett erkännande för att de offentligt uppmärksammat frågan om djurindustrin och våra matvanor; dessutom på ett ovanligt personligt ochh uppriktigt sätt.
 
Britton har besökt svenska slakterier och utifrån denna erfarenhet skriver han insiktsfullt och indignerat: "vi människor har tagit oss rätten att härska över djuren, plåga dem, förödmjuka dem, döda dem och förbruka dem för våra egna syften. Det är den enkla sanningen. Över hela vårt land, och i varje annat land, finns koncentrationsläger där djuren plågas och dödas med kall, obeskrivlig grymhet, varje dag, året runt, år efter år. Den smärta, skräck och bestialitet som ryms i våra stallar och slakterier är tillräcklig för att fylla Stilla havet." Krönikan avslutas emellertid med raderna: "Ikväll blir det en saftig köttbit till middag. Livet är, tack vare lov, varken logiskt eller konsekvent."
 
Pelle Andersson konstaterar i Aftonbladet att ingenting i djurrättsaktivisternas argumenattion är fel. "Moralen håller i alla lägen." Just det skrämmer och leder honom till slutsatsen att det finns något viktigare än djurens rätt: "irrationaliteten och behålla en bit kött i kylskåpet, ibland sno åt sig en burgare när man springer genom stan i julruschen."
Britton och Andersson har förstått att köttätande bidrar till att upprätthålla en industri där djuren far illa. Samtidigt är de inte beredda att ge upp sina kostvanor. De löser problemet på ett överraskande sätt: genom att göra en dygd av lättsinnet. De upphöjer inkonsekvens och dubbelmoral, presenterar det som något värt att värna. En psykolog skulle säga att vad de gör är att hantera "kognitiv dissonans". Kognitivt betyder "tankemässig", dissonans "disharmoni", "oenighet". Begreppet kan översättas med "disharmoni i medvetandet". Detta obehagliga känslotillstånd uppstår "när en person samtidigt omfattar sinsemellan oförenliga attityder och handlingar".
 
Det kan alltså handla om att vi agerar i strid med våra värderingar. Enligt teorin om kognitiv dissonans skyr den mänskliga hjärnan detta tillstånd; vi människor eftersträvar balans, vi vill ha en bild av världen och oss själva som hänger samman. För att få harmoni (konsonans) i sina tankar kan man antingen ändra sitt beteende eller sina tankar. Det är det sistnämnda som Britton och Andersson gör genom sina resonemang. Om Britton och Andersson lyckas övertyga sig själva om att deras köttätande är berättigat är omöjligt att veta som läsare, men de skäl de anför - värdet av irrationalitet och inkonsekvens - luktar dåliga ursäkter. Ingen skulle acceptera argumentet om det gällde våld mot människor. Ingen försvarar sin delaktighet i verksamheter som systematiskt skadar människor med att säga "det är viktigt att tänka krokigt".

Jordens Herrar, s. 47-48

Goddagens! Nu kurrar magen, snart dags för lunch. Jag tänkte posta lite citat från den underbara boken Jordens Herrar av Pelle Strindlund som jag läser just nu. Den ingår i mitt arbete här på kansliet, och den är helt fantastisk, jag tycker ni borde få ta del av den ni också :)
Olika arter varseblir världen på olika sätt. Syn och hörsel är viktiga sinnen för oss, grisar lever i universum av dofter. Det finns sinnesupplevelser som är otillgängliga för oss människor. Vissa fiskar i tropikerna lever i en elektrisk tillvaro. De skapar själva elekriska fält med vars hjälp de undersöker sin livsmiljö och kommunicerar med varandra genom strömstötar. För somliga är olikheter mellan oss och andra arter ett skäl till ringaktning och exploatering. Enligt matprofilen Edward Blom - måste andra varelser offra sina liv för Homo sapiens, bli kött på våra tallrikar, eftersom de inte liknar oss. "Djur spelar inte i symfoniorkestrar eller blir stora filosofer." Som kulturella lättviktare tillhör djuren, enligt Blom, samma kategori i tillvaron som växterna: människoföda. "Vi är den enda art som kan förändra världen", skriver professor Erik Lundgren - en molekylärbiolog som utför djurförsök - och tillägger nedlåtande: "de andra arterna kan inte ens ändra sig själva".
 
Sådan cynism är omotiverad. Skillnader behöver inte leda till att man känner sig överlägsen andra. Olikheter kan vara något som väcker intresse och ödmjukhet. Som den amerikanske författaren Henry Beston påminner oss i en text från 1928: "Vi behöver en annan och visare och kanske mer mystisk förståelse av djuren... Vi ser ner på dem för deras ofullständighet, för deras tragiska öde att ha blivit till så långt nedanför oss. Och däri misstar vi oss och misstar oss gruvligt. För djuret ska inte mätas med människans mått. I en värld äldre och mer fullständig än vår rör de sig fulländade och fullständiga, utrustade med sinnen som vi förlorat eller aldrig förvärvat, lyssnande till röster som vi aldrig ska höra. De är inte bröder, de är inte underhuggare; de är andra nationer, snärjda med oss själva i livets och tidens nät, medfångar i jordens skönhet och smärta."

Gayklubb!

Helgen var grym och spenderades bland annat på gayklubben Kolingsborg! Lite väl mycket inoljade, mustaschprydda män för min smak, men transvestit-flygvärdinnorna samt de halvnakna hockeyspelarna upphängda i taket var roliga :) Nu fortsätter arbetet!

Bastian ska firas!

Idag fyller min bror år :''D <3 Jag ska åka in till Stockholm och fira honom genom att gå på fin restaurang och museum. Senare drar vi ut med mina bruttor på gayklubb, shit's going DoOooOoOOOwn!

Vinkväll med Systra Mi

Igår hade jag och Lina en urmysig kväll med ljus, vin och underbart bra musik! Här, ta ett smakprov på vad vi lyssnade på:

Jordbruksverkets djurskyddskonferens 2012

Jag var på Jordbruksverkets djurskyddskonferens i tisdags med min nuvarande kollega Peter. Konferensen hade temat avel och det var mycket spännande, hur mycket folk som helst. Två av föreläsningarna var riktigt bra (Daniel Öhman, prisad journalist medförfattare till Matens pris och Helena Röcklinsberg från SLU), de andra = halvdana.
Här kan ni läsa mer om dagens upplägg (och viktigast av allt, vad det bjöds på för mat) från Peters blogg.
 
 

Äventyr med Alf Svensson

I måndags hamnade jag och Elin på en föreläsningen om Östersjön, vilket var förväntat. men vad som inte var lika förväntat vad blixtrande kameror, nylonstrumpor, klassisk musik och Alf Svensson. Japp, vi hade av misstag hamnat på en föreläsning om Östersrjön ur ett kristdemokratiskt perspektiv. Och där satt vi i hörnet med piercings, trötta ansikten och slitna koftor och jeans; ett par riktiga luffare i överklassens paradis.
Att Herr Svensson var vegetarian var en glad överraskning, att det bara serverades fisk till vinet efter två timmars prat om överfiske var inte lika roligt.
 

Föreläsning + öl (hopefully)

Tack Matilda och Patrik för en mysig helg ute på vischan :D Nu är det måndag igen och jag dampar just nu över ett dokument som inte vill göra som jag befaller det. Har gjort om fotnoterna tre gånger nu >_< Bah! Ikväll blir kul för då ska jag och Elin på en föreläsning om Östersjön, och kanske blir det en öl eller två efter det :)
Imorgon ska jag på Jordbruksverkets Djurskyddskonferens med några från kansliet. Livet är allt bra kul :D

Immortal efterfest

Här har ni mer bilder från efterfesten, enjoy :D
Bästa bilden någonsin <3 Jag och Sugarfoot :D

Ringblom <3 Falk

Ska äntligen träffa min älskiiii <3 Finaste damen i världshistorien, PÖSS! Stannar borta hela helgen, Ciao!
 

Ja, högmod är på högsta mode

Best remix evaaah ! And it thrills me as I continue to write history.

Yes he could!

Obama vann! Jag skulle kunna kyssa hela befolkningen nu :'D ...Okej, kanske inte riktigt alla, denna människa får gärna vara ett undantag x(

Det bästa dygnet i mitt liv

Jag satt ungefär här, lite mer till vänster och näst längst fram.
Min helg var den mest fantastiska helgen i hela mitt liv. Immortal showen var spektakulär, Dancing Machine, They dont really care about us och Childhood var dom bästa, av olika anledningar. Jag grät, skrattade, skrek och dansade. Dansarna, akrobaterna och orkestern var helt jävla sinnessjuka. Det enda som fattades var Michael. Om han hade varit där hade showen blivit den mest legendariska i världshistorien.
Efterfesten var... jag har inget adjektiv som kan beskriva den. Vi hyrde en lokal på Skansen och hade en DJ som bara spelade Michael och en bar med (dyra) drinkar. Vi dansade och tjötade om showen. Helt plötsligt... samlas folkmängden runt vår banner som vi alltid har med oss på alla fanträffar. Där står sju stycken dansare från Cirque Du Soleil och tar bilder med fans. Dom sätter sig sen runt ett bord och dricker lite, jag pratar inte med dom. Men sen börjar dom showa för oss, heeeeeeelt fantastiska är dom. Och vi dansar tillsammans, allihopa. Jag får en komplimang av en av dom, han tar tag i mig och säger "I just have to tell you, you are AMAZING!" <3
Vi dansar hela natten, och dom stannar med oss till tre då vi stängde och har skitkul. En av dansarna, Gianinni från Holland är på jakt efter flickor och ger mig fina komplimanger och ber mig adda honom på Facebook så att vi kan hålla kontakten. Självklart gjorde jag det, han var ursöt!
Gianinni popping and locking away.
Sen hände det igen. En gigaklump av människor som har samlats och kameror blixtrar överallt (jag verkade alltid vara sist med att upptäcka saker verkar det som...). Där stod, håll i er nu, Jonathan "Sugarfoot" Moffet, Michael Jacksons trummis sedan Jackson 5 tiden. Jag hoppas ni förstår magnituden av det här! Herregud, det var helt sinnessjukt! Jag tog ingen bild med honom för jag tyckte synd om honom, han var helt slutkörd efter 2 timmars show och dom skulle alla åka till Finland morgonen därpå. Men jag kramade honom och sa "Thank you for being here." han svarade "No, thank you". Ödmjuk och så mysig var han, kramades jättelänge!
Senare fick jag faktiskt en bild med honom när det var lite mindre folk, och då hade han sett mig dansa. Han sa "You were great out there." Jag dog <3
Jag tar bild då Lotta/Majken kramar Jonathan <3
Tack alla underbara fans, jag är fortfarande mesmerized. Tack för att ni finns och tack för dom GRYMMA festerna vi skapar tillsammans. Tack dansarna/akrobaterna och TACK Jonathan för att du förgyllde mitt liv. Tack för att du ställde upp.
Much L.O.V.E.
(Mer bilder kommer inom kort)
 

Cirque du Soleil Michael Jackson Immortal

Idag smäller det!!! Immortal på Globen! Klockan två ska jag träffa min MJ familj och sen börjar dygnet som är helt tillägnat MJ <3 Jag är så otroligt pepp, detta är det närmsta jag kommer min Michael någonsin </3 Nu jävlar ska jag duscha loss!

RSS 2.0