Jordens Herrar, s. 47-48

Goddagens! Nu kurrar magen, snart dags för lunch. Jag tänkte posta lite citat från den underbara boken Jordens Herrar av Pelle Strindlund som jag läser just nu. Den ingår i mitt arbete här på kansliet, och den är helt fantastisk, jag tycker ni borde få ta del av den ni också :)
Olika arter varseblir världen på olika sätt. Syn och hörsel är viktiga sinnen för oss, grisar lever i universum av dofter. Det finns sinnesupplevelser som är otillgängliga för oss människor. Vissa fiskar i tropikerna lever i en elektrisk tillvaro. De skapar själva elekriska fält med vars hjälp de undersöker sin livsmiljö och kommunicerar med varandra genom strömstötar. För somliga är olikheter mellan oss och andra arter ett skäl till ringaktning och exploatering. Enligt matprofilen Edward Blom - måste andra varelser offra sina liv för Homo sapiens, bli kött på våra tallrikar, eftersom de inte liknar oss. "Djur spelar inte i symfoniorkestrar eller blir stora filosofer." Som kulturella lättviktare tillhör djuren, enligt Blom, samma kategori i tillvaron som växterna: människoföda. "Vi är den enda art som kan förändra världen", skriver professor Erik Lundgren - en molekylärbiolog som utför djurförsök - och tillägger nedlåtande: "de andra arterna kan inte ens ändra sig själva".
 
Sådan cynism är omotiverad. Skillnader behöver inte leda till att man känner sig överlägsen andra. Olikheter kan vara något som väcker intresse och ödmjukhet. Som den amerikanske författaren Henry Beston påminner oss i en text från 1928: "Vi behöver en annan och visare och kanske mer mystisk förståelse av djuren... Vi ser ner på dem för deras ofullständighet, för deras tragiska öde att ha blivit till så långt nedanför oss. Och däri misstar vi oss och misstar oss gruvligt. För djuret ska inte mätas med människans mått. I en värld äldre och mer fullständig än vår rör de sig fulländade och fullständiga, utrustade med sinnen som vi förlorat eller aldrig förvärvat, lyssnande till röster som vi aldrig ska höra. De är inte bröder, de är inte underhuggare; de är andra nationer, snärjda med oss själva i livets och tidens nät, medfångar i jordens skönhet och smärta."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0