Introduktion Paolo Freire

Kursintroduktionen var inte så illa som jag förväntat mig. Kanske kan det bli bra och lärorika veckor framöver :) Kursen är på engelska och mestadels, som jag förstår det, så ska vi ha långa sessioner av diskussioner, så att följa den förra kursens upplägg på den här bloggen med föreläsningsuppdateringar varannan dag kan bli svårt, även om det uppskattades av många, speciellt av dem av mina vänner som läser programmet men är utomlands den här terminen. Jag ska dock försöka så gott jag kan att sammanfatta vissa begrepp eller liknande, som idag när vi kort blev presenterade för Paolo Freire och hans koncept.
Paolo Freire bodde i Latin Amerika och blev förvisad från Brasilien när han 1968 skrev sin bok Pedagogy of the oppressed. Möjligen kanske jag utvidgar mitt resonemang efter att ha läst boken i fråga, men just nu utgår jag från en kort sammanfattning. Hur som helst så talar Freire om att det finns förtryckare och förtryckta i samhället. Förtryckarna dominerar och de förtryckta accepterar dominans. Från detta skapas en tystnadskultur, en status quo där varken förtryckare eller de förtryckta ser en väg ut ur maktförhållandet eftersom det är så invävt i vår tankebana.
 
Men självklart finns det en väg ur detta, även om det ibland kan te sig motsägelsefullt. När de förtryckta lyfter sig ur sin situation är det svårt att inte inta en förtryckares position. Freire menar då att utbildning är en lösning. Dock inte den traditionella utbildningen som är en bevarare av förtryckarsystemet där läraren utövar dominans över eleven och behandlar denne som ett tomrum utan egna erfarenheter (så kallat banking education). Istället efterfrågar Freire en liberal utbildning som har dialog som utgångspunkt. Här får eleven själv problematisera sin situation och därifrån komma med lösningar (också applicerbart på människor som är fast i fattigdom). Detta främjar också erfarenhetsutvidgning och verklighetsuppfattning när man får lyssna och prata med andra människor. (Ni IA-are känner igen detta från våra LFA workshops.)

Jonas Sjöstedt i Jönköping

Introduktionsdags på kursen Conflict Transformation ll, jag är väl halvpepp, om ens det. Det är inte riktigt mitt element och att läsa en fördjupningskurs i konflikthantering känns trist. Första kursen i samma ämne som vi hade förra hösten var inte särksilt lyckad med märkliga examinationer, för mycket grupparbeten, en förvirrad handledare och alldeles för långa föreläsningar. Men det är bara att tuta och köra. In other news kommer Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Jönköpings folkhögskola idag klockan halv sex. Alla är välkomna!
 

Vinäger med sallad

Stormen kom (tyvärr) inte i ordentlig kraft till Jönköping, men visst hörde även jag och Marcus vinden som tog tag i träden i parken, mys! (no disrespect to those affected by the storm big time though). Vi spelade en jäkla massa Dragon age Origins och fick även hem Assassins Creed 2 och 3 på posten, iiih :D Men idag är det dags att röra på sig, Tvätt, dans och promenad med Honey senare idag. Jag bjöd mig själv på en sallad (VINÄGER!), det glädjer mig att jag fortfarande har kvar en del matlagning skills även efter att ha blivit bortskämd och inte behövt röra en råvara på snart 4 månader (!).
 

Hjärtattack deluxe Vtmb

INTE okej att komma runt hörnet i ett muséum på Vtm Bloodlines och stöta på en uppstoppad raptor. Jag tar Grout's Mansion anyday istället för det här questet.
 

Pumpkins scream in the dead of night

Jag impulsköpte nyligen pumpor till mitt hem, wiie! De ska få vara med mig året om :D Jag peppar  något otroligt inför Halloween ^-^
 

Skogsäventyr med bihang

Fredagen var den sista dagen på den underbara Migration och integrations kursen. Nu har jag en och en halv vecka av slacker mode och Metodpraktikan. Såhär firade jag och Elin vår ledighet med våra snygga bihang <3
Kapten Durkslag, så söt att jag måste gå och gråta i ett hörn </3

Att skryta är en dygd

Jag flyter runt på hybrismolnet och ingen gud kan ta ner mig därifrån. Möjligen examinatorn imorgon med en rynkad panna och ett hårdnackat "Hur tänkte du nu?". Men för idag så är jag väldigt nöjd med min uppsats under omständigheterna (att jag fick byta ämne för en vecka sen). Ibland är jag sjukt duktig och jag tänker skryta om det.
 
Har ni förresten någon gång märkt min sex-tavla som Frida målade till mig för något år sedan? :*
 

Höstpromenad!

 

Puscifer

Inatt satt jag uppe till halv tre och lyssnade på Puscifer. Jag har lyssnat på de i cirka ett år nu, och jag måste konstatera, offentligt, att det numera är ett av mina favoritband. Alla beats, ljudeffekter, alla textrader och upprepningar bara skriker till mig. Det känns som att varenda låt är en utskrift av mig som jag kan observera med klarhet. Albumet Conditions of my Parole är det bästa jag hört.
 

Stureplansfasoner

Brutalt trevlig kväll igår med Marcus polare. Rosé, maränger, champagnevaskning, you name it, baby.
Smooth dans till Parov Stelar
Rosé Robban
 

Dyster fabulösitet

Lite svårt att koncentrera sig på EU:s 11 grundprinciper för integration och Egenmakts begreppet när den här boken ligger bredvid...
Tur att Snygg-Ronja har gjort en plugg-spellista till mig på Spotify med bland annat Tim Curry, Opeth och Amanda Palmer <3 Kolla in hennes dystra fabulösitet. NAM!
 
 
 

Ett nej

Grattis på födelsedagen underbara Sigourney Weaver <3
Jag sitter och försöker skrapa ihop min uppsats. Jag blickar konstant på mobilen, inget samtal har nått mig ännu. Nemen hej. Ett mail hoppade precis in i inkorgen ifrån asylboendet. Jag fick ett nej. Jag får hitta något annat. Imorgon är det en vecka kvar innan examination. Men jag är förvånansvärt nog lugn. Jag har inte gråtit än. Men det kommer nog om jag känner mig själv rätt. En höstpromenad genom Mariestad får nog igång mig. Jag löser det här.
 

There is no happy here

Jag hittade den här bilden bland mina mappar. Fick den för någon vecka sen av min Ronja, så duktig är hon (den är dock inte färdig här). Jag hoppas hon inte anmäler mig för att jag publicerar den här. Copyright and all the kashizzles. Jag saknar henne och Michelle <3
There is no happy here.
 
 

Tomb Raider

Mysfredag. Jag kan alla tentafrågor som jag och Butch har satt ihop tillsammans. Uppsatsen är lite mer sviktande då jag inte fått klartecken från asylboendet jag ska undersöka, men det tar jag igen! Ikväll gäller vin och Tomb Raider.
Förresten är det här min bakgrudnsbild på Google. Fuck yeah!
 
 

Tentatider runt Munksjön

Tentatider, visst frodas man? :) Igår gick jag och min man ut på en promenad runt Munksjön, vi pratade litteratur och annat strunt. Imorgon har vi första sovmorgonen ihop på lä... på någonsin. Yay :D
 

RSS 2.0