Behövs inte betande djur?

Jag har alltid varit kritisk mot animalieindustrins argument om att "Svensk mjölk ger öppna landskap" och undrat vad öppna landskap verkligen är bra för. Men jag har inte vågat fråga någon, det verkar ju vara en sådan självklarhet för alla att de öppna landskapen är något väsentligt för vårt land och dess biologiska mångfald. I månadens Djurens Rätt tidning ställer någon äntligen frågan, och etologen Lena Lindström svarar bland annat:
 
"Det öppna landskapet har blivit ett försäljningsargument för animalieindustrin. Bakgrunden är att skog skövlats för att ge plats åt betesmarker och odling av foder. Idag sker det bland annat i Amazonas regnskog. Öppna landskap i Sverige har uppstått av samma skäl: jordbruk och djurhållning har lett till att den svenska urskogen och dess ekosystem i stort sett utplånats, medan nya arter har hittat till Sverige. Sedan några tusen år har de blivit en del av det vi kallar för svensk natur. Idag håller även dessa nykomlingar på att försvinna härifrån eftersom jordbruket bytt inriktning. Öppna landskap är alltså inget ursprungligt eller natutligt, utan mest en smaksak."
 
Efter en snabb google sökning hittade jag även in på gamla goda Eko-bloggen där man tar upp samma ämne och skriver såhär:
 

"På Arlas lastbilar som transporterar mjölk kan man läsa texten ”Svensk mjölk ger öppna landskap”.

Det kan vara givande att granska det påståendet. För det första, dessa öppna landskap består till 80% av gammal åkermark som man sått gräs på. Den är med andra ord inte särskilt skyddsvärd, i all synnerhet om man jämför den med den gammelskog eller de våtmarker som fanns där innan skogen höggs ned och våtmarkerna dikades ur. [...] Svenska mjölkkor är beroende av proteinrikt kraftfoder från Brasilien. Varje år importerar vi 300 000 ton sojaprotein till Sverige från Brasilien för att användas som djurfoder. En yta motsvarande 300 000 fotbollsplaner används i Brasilien för att producera den soja avsedd för export till Sverige. På denna mark fanns det tidigare regnskog. Slutsatsen måste bli att svensk mjölk verkligen ger öppna landskap, men i Brasilien."

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0