Migration och sociala förändringar

Dagens föreläsning var del tre av tre för grundförståelse inom migration och handlade om demografi, alltså läran om befolkningsförändringar. Om ni har läst demografi är ni säkert bekanta med Malthus och hans teori om hur befolkningen kommer att öka, men drastiskt minska när den överstiger livsmedelsproducering som är konstant. Efter att hans teori avvisats med något han inte kunde förutse (industrialiseringen och världshandeln), ersattes den med Den demografiska transitionsteorin. Detta inlägg kommer just att handla om transitionsteorin, en nödvändighet för att fortsätta granska migrationen och dess verkan på samhällen.

 

Vi börjar med grundbegreppen som transitionsteorin vilar på; fertilitet och mortalitet. Fertilitet mäts genom att undersöka genomsnittliga antal barn som en kvinna föder under fertil ålder. Mortalitet mäts genom att räkna hur många människor som dör inom en population. Det finns tre stadier som alla nationer enhetligt går igenom.

1. Det traditionella stadiet – Fertiliteten är mycket hög (6-9 barn per kvinna), samtidigt är dödligheten enorm. Befolkningen är i stort sett konstant (eller ökar minimalt), för födslarna tar ut dödsantalen och vice versa.

2. Begynnande industrialiserings stadiet – Fertiliteten fortsätter att vara hög men mortaliteten sjunker i och med introduceringen av bättre hälsa och sjukvård. Detta resulterar i en drastisk ökning av befolkningen, även känd som en befolkningsexplosion.

3. Det tredje stadiet – Mortaliteten fortsätter att sjunka, och fertiliteten sjunker också. Befolkningen är återigen konstant (eller minskar möjligen).

 

Idag är alla länder antingen i det tredje stadiet, eller så är de precis på gränsen för att komma ur det andra stadiet. I alla länder sjunker mortaliteten och fertiliteten och i de flesta länder håller befolkningen på att minska. Detta ger en obalans i befolkningen och många ungdomar tvingas migrera då arbetslösheten i deras ursprungsland är stor. Men i en del länder (Tunisien, Egypten etc.) är det svårt att migrera och då är utgången ofta revolution och drastisk social förändring. Världsbefolkningen kommer att stabiliseras och kanske t.o.m. börja minska, enligt FN:s senaste prognos kommer vi nå vårt maximum år 2050, sen börjar siffrorna gå nedåt.

 

Befolkningsminskning kan bli ett problem i vissa delar av världen (däribland Sverige). Nedgång i fertilitet är dock mycket positivt för välstånd eftersom färre barn behöver försörjas. Men samtidigt måste de unga kunna hantera den allt större åldrande befolkningen. För att hindra en befolkning från att minska måste varje kvinna föda 2,1 barn, då hålls befolkningen konstant. I Europa har allt fler kvinnor oroande nivåer av fertilitet, många föder bara 1 barn, eller inga alls. Många olika faktorer påverkar fertiliteten i ett land; familjepolitik, lågkonjunktur, kultur, politiska kriser, utbildning, ålder på förstföderskor och mycket annat.

 

Vi har fyra alternativ att välja mellan för att försöka lösa vårt problem med en minskande befolkning pga. låg fertilitet och en allt större åldrande befolkning som behöver hjälp och omsorg.

1. Medicinsk tekniska lösningar – Om vi fann ett botemedel mot Alzheimer skulle behovet av utförlig omsorg minska oerhört och kostnaderna skulle också gå ned. 

2. Förlänga arbetslivet – Reinfeldts hjärtefråga för något år sedan som vi alla kommer ihåg. Man kan däremot inte jobba som 70-åring inom alla yrken, speciellt inte de yrken som innehåller tunga fysiska aktiviteter.

3. Öka barnafödandet – 6 timmars arbetsdag är här ett alternativ då föräldrarna skulle få mer tid med sina barn, men att skapa nya normer inom samhällen är svårt, och det finns ingen direkt lösning på hur man skulle kunna propagera för högre fertilitet på ett effektivt sätt.

4. Uppmuntra invandring – Utan invandring skulle Europas befolkningstal minska, det hålls stabilt just tack vare migranter. Men det finns problem. Förvisso är det en snabbare lösning än barnafödande, men det tar ibland lång tid för migranter att etablera sig på arbetsmarknaden. Nästa föreläsning kommer att handla om invandringens utmaningar och dess avkastning. Hur ska invandrare ta sig in på arbetsmarknaden och hur uppnår man lyckad integration på bästa sätt.


Kommentarer
Postat av: Johanna Ekman

Så himla spännande! Avundas!

2013-08-26 @ 15:44:04
URL: http://creaadiem.blogg.se
Postat av: Johanna Ekman

Så himla spännande! Avundas!

2013-08-26 @ 15:44:08
URL: http://creaadiem.blogg.se
Postat av: Rickard

Intressant! Tommy vet vad han snackar om... Keep it up :)

Svar: Det är Klas Borell som har haft de här föreläsningarna, men det är både hans och Tommys förtjänst att kursen är så otroligt strukturerad och innehållsrik!
Saknar dig förresten! Hälsa finaste Matilda ock. Hoppas ni har det bra
Newwt

2013-08-26 @ 17:05:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0